En modbydelig oplevelse

For at komme frem til hvad det handler om, så blev Diva overfaldet og bidt af en voksen labradortæve lige efter bedømmelsen i ringen i Horsens. Et mareridt, som jeg aldrig havde troet, at jeg skulle komme til at opleve i sådan et forum. Grotesk at sidste weekend i DCH – regi bød på socialisering af bedste skuffe i form af ansvarlige hundeejere med deres normale og meget forskellige hunde – set i forhold til mødet med en labradortæve med ekstremt afvigende adfærd i selskab med sin uansvarlige ejer, der oven i købet opdrætter hvalpe.

Diva var først og fremmest på skue fordi, at hun skulle have en god oplevelse, det fik hun desværre slet ikke.

Følgende er på den baggrund sendt som et indlæg til “Retrieveren”:

 

En rigtigt dårlig oplevelse for en Labrador babyhvalp – og tanker om ansvar.

Divas første skue – som 12,5 uger gammel tog en drejning, som jeg på ingen måde havde regnet med, da jeg kørte mod Horsens d. 29. september.

Diva er velpræget og på alle tænkelige måder socialiseret. Hun har en normal og tillidsfuld adfærd over for andre hunde – og mennesker.

Det gik fint inde i ringen, og Diva havde en god oplevelse af det, som der forgik derinde.

Efter bedømmelsen satte Diva og jeg os ud til min datter og svigersøn. Jeg sad på jorden med Diva, da en person jeg ikke ellers har noget med at gøre kommer over til os med sin 3 år gamle labradortæve. Det vil sige, at vedkommende af sig selv kommer over til os medbringende sin tæve. Diva udviser normal hvalpeadfærd, og hun tager kontakt til tæven.

Tæven går fuldstændigt amok på Diva og bider, så hun hyler af angst og smerte. I første omgang ser det ud til, at hun ikke har bidt hul, men det viser sig senere, at tæven har bidt hul i kind og mundhule, og Diva bliver undersøgt af dyrlæge, der konstaterer biddet og behandler derefter.

Ejeren af tæven virker ikke på nogen måde brødbetynget eller undskyldende overfor hendes hunds stærkt afvigende adfærd. Ejeren negligerer og nedtoner det skete og siger, ”at hendes hund er træt af hvalpe”. Hvis det er tilfældet, så ville det have været ansvarlig hundeejeradfærd at holde den væk fra min babyhvalp!

Ejeren stiller sig senere på dagen – da vi vil have oplysninger om hvilket forsikringsselskab hun har – undrende overfor, at vi har været til dyrlægen med Diva.

Dyrlægen mener dog, at det var særdeles klogt at komme på dagen frem for dagen efter, da bid næsten altid vil give byldedannelse, så behandling med antibiotika er nødvendigt.

Ejeren forlanger dokumentation for behandlingen, og i skrivende stund er det ikke lykkedes for os, at få hende til at stå til ansvar for sin hunds bid af min babyhvalp.

 

Ejeren udstillede senere på dagen den tæve, der har bidt Diva, og så er det, at jeg personligt begynder at undre mig.

Først og fremmest undrer jeg mig over, at man som ejer slæber en potentielt farlig tæve med over til en babyhvalp på 12 uger – og med på skue i det hele taget.

Hvis man absolut vil have en hund der kan finde på at bide med ud i byen, så må man sørge for, at den ikke får kontakt med hvalpe eller andre hunde.

Jeg undrer mig også over, at skuet tilsyneladende kører uforandret videre efter at hylene er forstummet og de skueansvarlige har viden om, at der er en voksen tæve, der har bidt en baby. Det skete udenfor ringen, og så er der åbenbart ikke regler for acceptabel adfærd.

Det ville måske være en god idé med retningslinjer for, hvad de skueansvarlige/udstillingsansvarlige skal gøre i situationen, for det tror jeg seriøst ikke, at de var klar over. Det virker helt absurd på mig at se den pågældende hund blive bedømt senere på dagen.

Når vi har med retrievere at gøre, så bør temperamentet være en fane, som vi bærer højt, og når en labrador træder så groft ved siden af, så mener jeg, at det i det mindste på dagen bør få den konsekvens, at man ikke vil se den hund i ringen.

Jeg undrer mig selvfølgelig også rigtigt meget over, at man ikke er virkeligt ked af det skete som ejer. At man virker ligeglad og uansvarlig.

Det vigtigste for mig er nu at Diva kommer videre på trods af den meget forfærdelige oplevelse. Jeg vil arbejder for, at hun bevarer sit glade og venlige væsen, som er naturligt og nedarvet fra generationer af venlige godmodige labrador.

Her på min private hjemmeside ser jeg ikke nogen grund til ikke at nævne det faktum, at den uansvarlige ejer, der henvendte sig til mig med den potentielt farlige tæve ved sin side var Gitte Zerahn – og tæven der bed Diva hed Tonja.

Jeg er rystet – og fuldstændigt målløs over hendes og hundens adfærd. Jeg er rystet over, at deltage på et retrieverarrangement og have en baby med, der muligvis bliver skadet for altid af oplevelsen. Intet kan retfærdiggøre sådan en adfærd. Der bør være nultolerance – intet mindre.

Heldigvis er de fleste labrador i besiddelse af gode temperamenter, og det temperament min egen tævelinje har  er 100% i orden. Jeg stoler altid på dem i forholdet til andre hunde – hvalpe eller voksne, de er gennemsøde.

Jeg kunne smide Lærke eller Tea ind i et bur sammen med en ukendt hvalp og gå, og hvalpen ville helt sikkert ingen overlast lide. Sådan skal de være – slut og ingen gradbøjninger på rimeligheden i at bide en 12 ugers hvalp.

Det væsentlige for mig i det her er Diva. Nu har jeg fortalt historien, så kan dem der læser den gøre sig deres egne tanker – om ansvar og om avl f.eks. Diva er fortsat på antibiotika, og jeg er meget opmærksom på, at hun skal have mange gode oplevelser med andre hunde i fremtiden, det er den eneste vej ud af det modbydelige hun har oplevet 12,5 uger gammel.

 

 

13 replies
 1. Torben Frilund
  Torben Frilund says:

  Hej Gunvor,
  Helt igennem uacceptabelt. Utroligt, at vedkommende ikke kan finde ud af at sige undskyld, og så iøvrigt trække sig fra skuet. Håber Diva finder sit gamle “Jeg” igen og ikke får mén af denne meget kedelige oplevelse.

  Reply
  • Gunvor Hjort
   Gunvor Hjort says:

   Ja, det er meget langt ude. Jeg kan slet ikke sætte mig ind i sådan en adfærd hos hunden og ligeledes hos ejeren. Håber så meget på, at hun bevarer sit gåpåmod, når hun møder nye voksne hunde.

   Reply
 2. Lis Alstrup
  Lis Alstrup says:

  Kære Gunvor!
  Det gør mig virkelig ondt at høre om den forfærdelige oplevelse! Det fuldstændig uforståeligt at voksne mennesker kan udvise en sådan uansvarlig opførsel!
  Rigtig god bedring med lille Diva, som jeg i øvrigt glæder mig til at hilse på d. 13/10 🙂

  Reply
  • Gunvor Hjort
   Gunvor Hjort says:

   Tak. Glæder mig til at vise dig lille “røde tæve”, der nu er Diva – bliver sjovt at se jeres træningsplads – og jer:-).

   Reply
 3. Jens Grothe Hjort
  Jens Grothe Hjort says:

  Meget ubehageligt. Utroligt, at nogle mennesker ikke vil tage ansvar…….
  Heldigvis er Diva stærk – og får tusindvis af gode oplevelser med hunde og deres ejere…..

  Reply
 4. Vivian Glasdam
  Vivian Glasdam says:

  Kan du ikke overveje at anmelde overfaldet til politiet med de konsekvenser det så må få for ejeren? – jeg ved at det er et drastisk skridt. Jeg har svært ved at forestille mig, at min sorte labbepige (som i dag fylder 8 år :-)) skulle bide en hvalp. Og hvis hun gjorde, så var det den tunge vej til dyrlægen, da det ikke er hendes natur. Hun er mega glad for andre hunde, hvalpe, børn, heste, køer, får, lam og alt hvad hun bevæger sig blandt i dagligdagen.

  Det må være ejeren det er helt galt med!

  En stor hilsen herfra til både dig og Diva

  Reply
  • Maria
   Maria says:

   Det er helt galt med ejeren! Hun har selv avlet tæven og vidste den “var træt af hvalpe”, som hun efterfølgende sagde. Hun valgte så alligevel at henvende sig til en babyhvalp med tæven ved sin side. At tæven bider findes ingen undskyldning for, der var ingen forvarsel med knurren eller noget, men direkte bid og slap ikke engang, da Diva skreg af smerte. Det var så ubehageligt og ikke mindste utroligt ubehageligt og helt uforstående at ejeren ingen anger viste og intet ansvar tog for sine handlinger. En labrador med sådan et sind bør slet ikke indgå i avl.

   Tillykke med din labrador, som har det rigtige labrador-sind og er glad for alt hun møder på sin vej 🙂

   Reply
 5. Karen Søndergaard
  Karen Søndergaard says:

  Vi er også dybt rystede over hændelsen med Diva og håber, at hun er i bedring og ikke får psykiske men. Diva er en utrolig flot og charmerende hvalp. Vi har også talt om, at her burde den nye hundelov tages i brug.

  Reply
  • Gunvor
   Gunvor says:

   Jeg har også tænkt på hundeloven, fordi det er så ekstremt at bide en hvalp. Jeg kunne dog ønske, at ejeren selv tog ansvaret på sig, for der er kun en vej for sådan en hund efter min mening.

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *